Geçen gün aile arasında konuşurken fark ettim, çocukluğumdan beri normal sandığım bazı şeyler aslında tamamen aileden gelen geleneklermiş. 😂
Mesela bizim evde biri uzun bir yolculuğa çıkacağı zaman arkasından bir bardak su dökülür.
Çocukken bunun neden yapıldığını hiç sorgulamazdım. Sonradan su gibi gidip su gibi dönsün, yolu açık olsun anlamında yapıldığını öğrendim.
Bir de nazar değdiği düşünüldüğünde nazar boncuğu takılması, önemli bir işe sağ ayakla başlanması, gece tırnak kesilmemesi, gelinin arkasından su dökülmesi gibi inanışlar var.
En ilginci, bunların bazılarını artık gerçekten inandığımız için değil, anneannemizden annemize, annemizden bize geçtiği için yapmaya devam ediyoruz. 😅
Dünyanın farklı yerlerinde de benzer şeylerin olması ayrıca ilgimi çekiyor. İnsanlar yüzyıllardır şans, bereket, evlilik, yeni yıl, doğum ve yolculuk gibi önemli anların etrafında küçük ritüeller oluşturmuş.
Ben artık bazılarını batıl inançtan çok kültürün bir parçası gibi görüyorum.
Sizin ailenizde yıllardır yapılan ve dışarıdan birine anlattığınızda bu neymiş ya 😂 dedirtecek bir gelenek veya ritüel var mı?
Özellikle büyükannenizden veya dedenizden kalmış olanları merak ediyorum. 👀

Murat Aydın · August 22, 2026 · 13 görüntülenme · 0 cevap
Bizim evde yıllardır yapılan garip bir gelenek var, sizde de var mı? 🧿😄
Henüz cevap yok. İlk yanıtı sen yaz.