← Forum ana sayfası
Murat Aydın · 22 Ağustos 2026 · 5 görüntülenme · 0 cevap

İnsanlar binlerce yıl önce de fal bakıyordu: Bilinen en eski fal yöntemi neydi? 🏺🔮

Geçen gün falın tarihini merak edip biraz araştırınca olayın kahve falından çok daha eskiye gittiğini fark ettim. Kahve zaten nispeten yeni sayılır. Ama insanların geleceği öğrenmeye veya tanrılardan işaret almaya çalışması binlerce yıl öncesine dayanıyor. Antik Mezopotamya’da insanlar gökyüzündeki olayları, tutulmaları ve gezegenleri birer işaret olarak yorumluyormuş. Hatta kurban edilen hayvanların özellikle karaciğerlerine bakılarak gelecekle ilgili kehanette bulunulan yöntemler varmış. Bunun için kullanılan kil karaciğer modellerinin bile bulunmuş olması bana acayip geldi. 😅 Antik Mısır’da da rüyaların mesaj taşıdığına inanılıyor ve rüyalar yorumlanıyordu. Günümüze ulaşan eski Mısır metinleri arasında hangi rüyanın iyi, hangisinin kötü işaret sayıldığını anlatan rüya yorumları bile var. Daha da ilginci Çin’de binlerce yıl önce hayvan kemikleri ve kaplumbağa kabukları ısıtılıyor, oluşan çatlaklara bakılarak sorulara cevap aranıyordu. Bugün bunlara kehanet kemikleri deniyor. Yani teknoloji, şehirler ve toplumlar tamamen değişmiş ama insanın şu merakı hiç değişmemiş gibi: Yarın ne olacak? Bugün fincanın içindeki telveye bakıyoruz, binlerce yıl önce insanlar gökyüzüne, rüyalarına, kemiklere ve ateşin oluşturduğu çatlaklara bakıyordu. Beni asıl düşündüren şu: Sizce insan neden tarih boyunca geleceği öğrenme konusunda bu kadar takıntılı olmuş? 🔮
Henüz cevap yok. İlk yanıtı sen yaz.

Bu konuya cevap vermek için giriş yap